Beroepsrichtingen met een te kort aan personeel

Onlangs heeft het UWV een landelijk overzicht gepubliceerd met moeilijk vervulbare vacatures. In de praktijk betekent dit dat er binnen verschillende beroepen en branches simpelweg een tekort aan personeel is. Het UWV heeft dit onderzoek uitgevoerd om in beeld te brengen waar de kans op een nieuwe baan het grootst is. Ideale informatie als je werkzoekende bent.

De volgende beroepsgroepen kennen een duidelijk personeelstekort:

  • Technische beroepen: Bouw en installatie, Industrie en Autotechniek
  • ICT-beroepen
  • Zorg- en medische beroepen
  • Financieel specialisten
  • Economische en commerciële beroepen: Klantcontactmedewerkers en Recruiters
  • Pedagogische beroepen
  • Transport en logistiek beroepen
  • Agrarische en ‘groene’ beroepen
  • Dienstverlenende beroepen: Horeca en Gespecialiseerde schoonmaak

moeilijk vervulbare beroepenOmscholen met behulp van een thuisstudie?

Om kennis op te doen van vrijwel alle bovengenoemde sectoren kan een thuisstudie de perfecte oplossing zijn. Vrijwel alle aanbieders bieden beroepsgerichte opleidingen aan waarmee je kunt omscholen. Enkele van deze opleidingen lichten wij hieronder verder toe. Dit zijn concrete beroepen die in het UWV rapport aangemerkt staan als moeilijk vervulbare beroepen.

Stop cybercrime, word digitaal rechercheur!

Cursus Digitaal RechercheurEen niet te missen beroepsgroep waar steeds meer vraag naar is: security specialisten. Bijna dagelijks worden we in het nieuws geconfronteerd met berichten over cybercrime. Het is een nieuwe vorm van criminaliteit die snel aan populariteit toeneemt. Er zijn échte specialisten nodig om de digitale criminelen een halt toe te roepen. Op dit moment is er te weinig personeel en groeit de criminaliteit snel. Met de thuisstudie digitaal rechercheur zet je de eerste stap in de richting van een nieuw en spannend beroep met super carrièrekansen.

Programmeurs en webdevelopers

De snelle digitalisering en het toenemende belang van het internet en apps zorgt voor een stijgende vraag naar programmeurs en webdevelopers. Het UWV verwacht dat het tekort aan personeel zeker tot het jaar 2022 zal aanhouden. Voldoende tijd dus als je nu start met omscholen. Met een cursus webdesign leer je o.a. over verschillende programmeertalen. Heb je nog geen of weinig ervaring met webdesign? Dan is een thuisstudie de perfecte start om te bekijken of dit beroep bij je past.

Autotechniek

Bij het beroep automonteur heb je al snel een beeld van een technisch beroep waarbij constant aan auto’s gesleuteld wordt. Natuurlijk, dat is een deel van het beroep. Maar tegenwoordig verandert het werk snel. Door alle techniek die in auto’s verwerkt is en een toename aan elektrische wagens zijn de werkzaamheden van een automonteur steeds vaker ICT-gerelateerd. Ook voor dit beroep geldt dat een thuisstudie autotechniek een prachtige eerste stap in de richting van een nieuw beroep kan zijn.

Meer weten? Bekijk het volledige UWV onderzoek

Naast bovenstaande zijn er tal van andere interessante beroepen die de moeite waard zijn om je voor om te scholen. Bekijk hier het volledige UWV onderzoek inclusief sectoren, branches en beroepen die kampen met personeelstekorten.

Wendy Julicher

Author Wendy Julicher

More posts by Wendy Julicher

Leave a Reply