Een thuisstudie wil niet veel meer zeggen dan het volgen van een studie (cursus of opleiding) vanuit thuis. Een thuisstudie wordt ook vaak een thuiscursus of thuisopleiding genoemd. Daarnaast zijn er de begrippen afstandsonderwijs en schriftelijke opleiding. Thuisstudies zijn er voor o.a. taalcursussen, beroepscursussen, hobbycursussen, etc.

Er zijn veel misvattingen over thuisstudies en thuis studeren. Daarom zullen we wat verder ingaan op begrippen als zelfstudie en thuisstudies inclusief docent.

Een thuisstudie is niet altijd een zelfstudie

Bij een thuisstudie denken veel mensen aan thuis studeren en dan zit er geen docent bij je in de kamer. Dus, een thuisstudie is een zelfstudie. Niet dus. Een thuisstudie kun je ook volgen met de hulp van een docent. De begeleiding gaat alleen op afstand.

Begeleiding op afstand kan via e-mail, telefonisch of zelfs per post. Uw persoonlijke docent kunt u met behulp van deze communicatiemiddelen vragen stellen, huiswerk toezenden, etc.

Maar, een thuisstudie kan dus wel een zelfstudie zijn! Als u ervoor kiest om zonder de hulp van een docent in te schrijven voor een thuisstudie, dan spreken we over een zelfstudie. U ontvangt het lesmateriaal en daarmee studeert u.

Waar volg je een thuisstudie met docent of als zelfstudie?

Dat is makkelijk en overzichtelijk weer te geven. Er zijn 5 grote thuisstudie aanbieders: LOI, NTI, NHA, Laudius en Studieplan. Deze zijn als volgt in te delen:

LOI en NTI: Altijd studeren inclusief begeleiding van een docent.
NHA en Laudius: Hier kiest u uw gewenste studievorm. Zelfstudie, of met hulp van een docent.
Studieplan: Altijd een zelfstudie.

Wat zijn de voordelen van thuis studeren?

Het volgen van een thuisstudie heeft een aantal grote voordelen:

  1. U studeert waar u wilt
  2. U studeert wanneer u wilt
  3. Bij taalcursussen studeert u bijvoorbeeld met cd’s in uw auto (Reistijd = studietijd)
  4. Een thuisstudie volgen is een voordelig alternatief voor het volgen van klassikaal onderwijs

Waar uw wel rekening mee moet houden bij thuis studeren is uw eigen doorzettingsvermogen!

Kun je diploma’s halen met een thuisstudie?

Jazeker! Maar, de meeste thuisstudie aanbieders leiden je alleen op voor een examen. Let er dus op dat je na het volgen van de thuisstudie het examen aflegt bij een van de bevoegde instanties.